(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)
SKŁADNIKI NA JASNY BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 18dag cukru,
- 8dag mąki pszennej,
- 8dag mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w
taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się
powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję
cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka.
Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych
obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam
do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30
- 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu
uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę
kuchenną.
MASA BUDYNIOWA (ZIELONA)
- sok zielony KUBUŚ (900ml),
- 2 budynie śmietankowe z cukrem (1 opakowanie budyniu na 500ml płynu).
Budynie przyrządzam wg wskazówek na opakowaniu tylko zamiast mleka używam sok KUBUŚ.
Zielony budyń wykładam na upieczony biszkopt.
MASA ŚMIETANOWA
- 500ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 galaretki agrestowe + 300ml wrzącej wody.
Galaretki rozpuszczam we wrzącej wodzie i pozostawiam do lekkiego ścięcia. Ubijam schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i wlewam galaretkę. Dokładnie miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.
DODATKOWE SKŁADNIKI
- 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym,
- 2 galaretki agrestowe + 700ml wrzącej wody.
BUDOWA CIASTA SHREK
Biszkopt + masa budyniowa (zielona) + ułożone delicje + masa śmietanowa + galaretka agrestowa.
MÓJ KOMENTARZ
Ciasto wypróbowane w wielu domach, doskonałe na wiele okazji, uwielbiane przez młodszych i starszych. U mnie gości od kilku lat i za każdym razem szybko znika. W dzisiejszym dniu z ledwością zostało do prezentacji, a to świadczy, że smakowało dzieciom, gościom zatem kto jeszcze nie miał okazji skosztować tej "rozkoszy" niech nadrobi stracony czas!:)
SMACZNEGO!
środa, 1 maja 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz