(Proporcje na formę o wym. 24x28cm)
SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka,
- 250g mąki pszennej,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 150g cukru,
- 150g masła,
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- sok z 1/2 cytryny,
- 300g rabarbaru,
- 2 kisiele o smaku truskawkowym + 3 łyżki mąki pszennej.
OPCJONALNIE
- cukier puder z wanilią,
- lukier cytrynowy,
- lukier jogurtowy - wg uznania.
Zaczynam od obrania, umycia i pokrojenia rabarbaru na kawałki - 1cm. Następnym krokiem jest przygotowanie formy do pieczenia. Jajka ucieram z cukrem, dodaję masło, jogurt naturalny, sok z cytryny i kontynuuję ucieranie. Następnie wsypuję mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Całość dokładnie mieszam. Ciasto dzielę na 2 części. Do jednej wsypuję 2 kisiele truskawkowe natomiast do drugiej 3 łyżki mąki pszennej. Do formy wykładam na przemian 1 łyżkę białego ciasta i 1 łyżkę czerwonego. Następnie równomiernie po całej powierzchni układam rabarbar - lekko wciskam w ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia, po czym posypuję cukrem pudrem z wanilią lub polewam ulubionym lukrem - wg uznania:) Słodycz ciasta przyjemnie przełamuje kwaskowa nuta rabarbaru i kisielu truskawkowego - ciasto godne polecenia na upalne dni lecz nie tylko...:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz