wtorek, 6 sierpnia 2013

BABKA - KOFEINKA Z CHAŁWĄ

 DZISIAJ PREZENTUJĘ COŚ DLA SMAKOSZY KAWY Z MIŁĄ, SŁODKĄ NIESPODZIANKĄ - CHAŁWĄ.. ZAŁOŻENIEM BYŁO COŚ BEZ DODATKU KREMU, COŚ POBUDZAJĄCEGO I ZARAZEM NIECO WILGOTNEGO W ŚRODKU. UKIERUNKOWAŁAM SIĘ NA BABKĘ, KWESTIĄ POZOSTAŁO TYLKO DOBRANIE ODPOWIEDNICH PRODUKTÓW I PROPORCJI.  I OTO POWSTAŁ  BANALNIE PROSTY PRZEPIS - ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYPRÓBOWANIA:)

(Proporcje na formę o średnicy 20 cm)

SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 180g cukru,
- 150g masła,
- 350g mąki pszennej,
- 180g jogurtu naturalnego,
- 16g cukru waniliowego,
- 250ml PEPSI,
- 100g chałwy o sm. kakaowo - waniliowej,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Jajka ucieram z cukrem, cukrem waniliowym, masłem. Następnie wsypuję mąkę połączoną z kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewam jogurt oraz PEPSI. Wszystko dokładnie miksuję i przed finalnym zakończeniem wrzucam kostki chałwy (masa ma być pozbawiona jakichkolwiek grudek). Po dodaniu pokrojonej w kostkę chałwy nie miksuję tylko mieszam delikatnie łyżką. Tak przygotowaną masę przelewam do formy wcześniej przygotowanej. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem na ok. 50 - 60 minut. Przed zakończeniem pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem suchość ciasta. Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia po czym podaję w pierwotnym stanie lub polaną polewą czekoladową, lukrem jogurtowym lub posypaną cukrem pudrem z wanilią. W każdej tej wersji babka sprawdza się doskonale.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz