środa, 28 sierpnia 2013

SYPANE ŚLIWKOWE Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ

BYŁA SYPANA SZARLOTKA  - DZISIAJ SYPANE ŚLIWKOWE Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ.
MONTAŻ CIASTA JEST BARDZO PROSTY DO TEGO GWARANCJA - UDA SIĘ!
ALE WSPOMNIEĆ NALEŻY O NAJISTOTNIEJSZYM ASPEKCIE - OBŁĘDNIE PYSZNE!
KONIECZNIE ZE ŚLIWKAMI;))
PIERWSZYM POMYSŁODAWCOM SYPANEGO CIASTA POZOSTAJE POGRATULOWAĆ;)

(Proporcje na formę o wym. 24cm)

OWSIANA  KRUSZONKA
- 50g płatków owsianych, błyskawicznych,
- 50g mąki pszennej,
- 50g masła,
- 50g cukru pudru,
- 8g cukru waniliowego.
Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji kruszonki.

SKŁADNIKI:
- 500g śliwek,
- 1 solidna łyżka ciemnego kakao,
- 200g masła (niesolonego),
- 170g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 140g mąki pszennej/pszennej pełnoziarnistej.
- 140g kaszy manny,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Śliwki myję, odsączam z nadmiaru wody, przekrawam na pół, pozbawiam pestek.
Przygotowuję składniki suche, do przesianej mąki, wsypuje mannę, proszek, cukier biały, cukier waniliowy, sól - mieszam do połączenia składników.
Masło ścieram na tarce na tzw. wiórki - odstawiam na swoją kolej.
Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i wysypuję manną.
Na dno tortownicy wsypuję połowę zawartości produktów sypkich, następnie 1/3 wiórek masła. Do drugiej części produktów sypkich wsypuję kakao - dokładnie mieszam i wsypuję do tortownicy, następnie pozostałe masło po czym układam połówki śliwek skórką do dołu. Śliwki zakrywam kruszonką.
Tak przygotowane ciasto sypkie ze śliwkami wkładam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 40 - 45 minut. Po upieczeniu pozostawiam jeszcze przez ok. 10 minut w formie po czym wyciągam ciasto i jeżeli jest potrzeba podaję. Ciasto jest doskonałe w duecie z lodami;)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz