wtorek, 13 sierpnia 2013

SERNIK NA ZIMNO ZE SKÓRKĄ Z LIMONKI, WINOGORNEM I BORÓWKAMI

KOLEJNA ODSŁONA SERNIKA NA ZIMNO (NIŻEJ LINKI DO POZOSTAŁYCH PRZEPISÓW) - ANITA PODAJE DO STOŁU!
W ZWIĄZKU Z PLANOWANYM WYJAZDEM NA KRÓTKI CZAS, POSTANOWIŁAM PRZYGOTOWAĆ COŚ SŁODKIEGO - TO MUSIAŁO BYĆ CIASTO SERNIKOWE, KONIECZNIE PODANE NA ZIMNO. W KOŃCU LATO , W KOŃCU WAKACJE:))
PROSZĘ WYBACZYĆ, ŻE POKUSIŁAM SIĘ NA TWARÓG SERNIKOWY Z WIADERKA (JEŻELI KTOŚ UWAŻNIE ŚLEDZI MOJE PRZEPISY - WYBIERAM TWARÓG DO ZMIELENIA TRZYKROTNEGO).
BRAK CZASU DZISIAJ PRZYCZYNIŁ SIĘ DO TAKIEGO WYBORU.
SERNIK JEST PRZYJEMNIE SCHŁODZONY PO SPĘDZONEJ NOCY W LODÓWCE, GASI PRAGNIENIE PODCZAS UPALNYCH DNI DO TEGO ORZEŹWIA SOCZYSTYMI OWOCAMI. SKÓRKA LIMONKI W MASIE SEROWEJ NADAJE CYTRYNOWEGO AKCENTU.
ZAPRASZAM DO LEKTURY, WYPRÓBOWANIA PRZEPISU I DO KOLEJNYCH  PO MOIM POWROCIE;-)
SERDECZNIE ZAPRASZAM I POZDRAWIAM:)
A.P.D.S!

(Proporcje na formę o średnicy 24 cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 żółtka,
- 170g mąki pszennej,
- 40g cukru,
- 80g masła,
- 16g cukru waniliowego,
- 1/3 łyżeczki soli.
Wszystkie właściwe składniki zagniatam w kulę. Wykładam na dno formy, nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 - 20 minut. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

MASA SEROWA
- 1 kg twarogu sernikowego 6,5% (z wiaderka),
- 100g skórki kandyzowanej limonki,
- 200g cukru pudru,
- 30g cukru waniliowego,
- 3 łyżki żelatyny + 70ml gorącej wody.
Żelatynę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do napęcznienia i wystygnięcia. Cukier puder mieszam z cukrem waniliowym i skórką limonki, następnie dodaję twaróg sernikowy i dokładnie mieszam, na końcu wlewam żelatynę. Po połączeniu, masę serową wykładam na wystudzony spód. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia.

DODATKOWO
- 2 zielone galaretki + 600ml wody,
- 250g borówki amerykańskiej,
- 250g winogrona (wykorzystałam jasne - dla odmiany koloru).
Rozpuszczam galaretki wg instrukcji na opakowaniu tylko z mniejszą ilością wody (zależało mi na intensywności zielonego koloru stąd zmniejszona ilość wody).
Na wierzch masy serowej układam owoce (wcześniej opłukane i odsączone z wody).
Zalewam lekko tężejącą galaretką i ponownie wstawiam sernik do lodówki.
Najlepiej przygotować wieczorem i dnia poprzedniego podać;)

SMACZNEGO!



 http://anita-podaje.blogspot.com/2013/07/mini-serniczki-na-zimno.html
 http://anita-podaje.blogspot.com/2013/06/lekki-sernik-orzezwiajacy-idealny-na.html
 http://anita-podaje.blogspot.com/2013/06/sernik-z-musem-truskawkowym-na.html
 http://anita-podaje.blogspot.com/2013/06/fanta-styczny-sernik-na-zimno.html
 http://anita-podaje.blogspot.com/2013/05/sernik-na-zimno-z-owocami.html

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń