niedziela, 25 sierpnia 2013

KARPATKA Z KREMEM BUDYNIOWYM

(Proporcje na formę o wym.30x24cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 150g masła,
- 180g mąki,
- 300ml wody,
- 3 duże jajka,
- 1/3 łyżeczki proszku dopieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Do rondelka wlewam wodę, wrzucam masło, wsypuję sól - doprowadzam do zagotowania.  Odstawiam z ognia wsypuję mąkę i energicznie rozcieram do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Pozostawiam do przestygnięcia. Wbijam kolejno po jednym jajku ciągle mieszając. Masę dzielę na dwie części i każdą przekładam do osobnej formy. o identycznych wymiarach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 30 minut.

KREM
- 750ml mleka,
- 2 żółtka,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 stołowe łyżki mąki pszennej,
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 150g cukru pudru.
Z podanej proporcji mleka odlewam 1/2szkl. a pozostałą ilość zagotowuję. Do zimnego mleka wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy - rozprowadzam, na końcu dodaję żółtka. Całość roztrzepuję widelcem. Gdy mleko zagotuję się, odstawiam na bok, wlewam zawartość i energicznie mieszam. Ponownie wstawiam i na nie za dużym grzaniu trzymam przez parę minut. Budyń pozostawiam do przestygnięcia.  W tym czasie rozkręcam masło z cukrem pudrem i stopniowo dodaję budyń. Miksuję na jednolitą konsystencję.
Gotowy budyń wykładam na jeden upieczony placek, nakładam drugi. Posypuję cukrem pudrem z wanilią.
Porcjuję i podaję;)

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Oj tak, trzeba mieć silną wolę, żeby móc się jej oprzeć! Jest przepyszna;)
    Pzdr.A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń