piątek, 23 sierpnia 2013

MUFFINKI NA MAŚLANCE Z KONFITURĄ Z CZEREŚNI I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

(Proporcje na 16 sztuk)

NADZIENIE
- 5 solidnych łyżek konfitury z czereśni (konfitura dowolna),
- 3 solidne łyżki wiórek kokosowych.
Konfiturę z wiórkami wymieszać.

SKŁADNIKI:
- 400ml maślanki naturalnej,
- 40ml oleju,
- 100g cukru,
- 250g mąki,
- 2 duże jajka,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka roztrzepuję z cukrem, następnie wlewam maślankę z olejem i wsypuję pozostałe składniki suche. Energicznie mieszam i napełniam foremki w sposób następujący: 2 łyżki ciasta + 1 łyżeczka nadzienia + 1 łyżka ciasta. W ten sposób moja foremka jest napełniona do 3/4 wysokości. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 20 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. A czy moge cale ciasto przelac i upiec w blaszce do pieczenia babki?

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...