wtorek, 13 sierpnia 2013

MASŁO CZOSNKOWE Z LUBCZYKIEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

 PRZEPIS NA MASŁO CZOSNKOWO - ZIOŁOWE ZAMIEŚCIŁAM ZNACZNIE WCZEŚNIEJ (PRZEPIS NIŻEJ).
DZISIAJ PROPONUJĘ KOLEJNY PRZEPIS, KTÓRY ZYSKAŁ APROBATĘ WŚRÓD ZNAJOMYCH. MASŁO W POŁĄCZENIU Z LUBCZYKIEM MA BARDZO CIEKAWY SMAK, NATOMIAST POZOSTAŁE PRODUKTY TYLKO TEN SMAK WZBOGACAJĄ.
PACHNIE OBŁĘDNIE I JESZCZE LEPIEJ SMAKUJE ZE ŚWIEŻYM PIECZYWEM. POLECAM:)

SKŁADNIKI:
- 200g masła (bdb jakościowo),
- 4 - 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- opcjonalnie: kolorowy pieprz (ok.1/4 łyżeczki).

WYKONANIE
Masło w temp. pokojowej mieszam z przeciśniętym czosnkiem przez praskę, lubczykiem, ziołami i pozostałymi dodatkami smakowymi. W zależności od finalnego efektu przekładam do foremek - na takie rozwiązanie w dzisiejszym przepisie się zdecydowałam lub przygotowuję w postaci dużego cukierka.
Masło układam na foli aluminiowej ale to może być także folia spożywcza. Zwijam w tzw. cukierek, roluję kilkukrotnie na blacie aby uzyskać walcowaty kształt. Wkładam do lodówki do schłodzenia na ok. 40 minut, w pilnej potrzebie przyspieszam proces chłodzenia i wkładam do szuflady w zamrażarce na ok. 8 minut.

MASŁO CZOSNKOWO - ZIOŁOWE (DRUGI PRZEPIS)

SKŁADNIKI:
- 100g masła (domowe, ew. ze sklepu db jakości),
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz),
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Do masła o temp. pokojowej przeciskam czosnek przez praskę, wsypuję przyprawy i dokładnie łączę wszystkie składniki. Masło układam na foli aluminiowej ale to może być także folia spożywcza. Zwijam w tzw. cukierek, roluję kilkukrotnie na blacie aby uzyskać walcowaty kształt. Wkładam do lodówki do schłodzenia na ok. 40 minut, w pilnej potrzebie przyspieszam proces chłodzenia i wkładam do szuflady w zamrażarce na ok. 8 minut. Z takim masłem czosnkowo - ziołowym przepyszne są kanapki, grzanki, zapiekana ryba itd.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz