piątek, 9 sierpnia 2013

TWAROŻEK Z OGÓRKIEM, OLIWKAMI NADZIANYMI PASTĄ PAPRYKOWĄ

SKŁADNIKI:
- 300g chudego sera twarogowego,
- 80g zielonych oliwek nadzianych pastą oliwkową,
- 100g wężowego, obranego ogórka,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 4 łyżki stołowe śmietany 12% lub naturalnego jogurtu,
- 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu,
- opcjonalnie: sól morska - oliwki z nadzieniem paprykowym są już same z siebie słone, stąd soli nie wsypywałam.

WYKONANIE
Twaróg rozdrabniam widelcem, dodaję starty na tarce o dużych oczkach ogórek, przeciśnięty czosnek, jogurt lub śmietanę, doprawiam do smaku pieprzem - łączę wszystkie produkty i dopiero na końcu wrzucam oliwki z racji, że są bardzo delikatne po odsączeniu z zalewy. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki do przegryzienia po czym podaję jako dodatek do grilla, do kanapek/tostów, pieczonych np. z ogniska ziemniaków. Możliwości sposobów podania jest b.dużo;)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię takie dipy :) ja najchętniej wyjadam je po prostu łyżeczką :D

    OdpowiedzUsuń