poniedziałek, 26 sierpnia 2013

KREM BUDYNIOWY

SKŁADNIKI:
- 750ml mleka,
- 2 żółtka,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 stołowe łyżki mąki pszennej,
- 1 stołowa łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200g masła,
- 150g cukru pudru.

WYKONANIE
Z podanej proporcji mleka odlewam 1/2szkl. a pozostałą ilość zagotowuję. Do zimnego mleka wsypuję mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier waniliowy - rozprowadzam, na końcu dodaję żółtka. Całość roztrzepuję widelcem. Gdy mleko zagotuję się, odstawiam na bok, wlewam zawartość i energicznie mieszam. Ponownie wstawiam i na nie za dużym grzaniu trzymam przez parę minut. Budyń pozostawiam do przestygnięcia.  W tym czasie rozkręcam masło z cukrem pudrem i stopniowo dodaję budyń. Miksuję na jednolitą konsystencję.
KREM DOSKONAŁY DO PRZEŁOŻENIA WSZELKICH CIAST TYPU: BISZKOPT, KARPATKA, EKLERY.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń