wtorek, 20 sierpnia 2013

KOLBA KUKURYDZY Z MASŁEM CZOSNKOWO - ZIOŁOWYM

 No i kolejne banalnie proste danie - zamówienie chodziło za mną od kilku dobrych dni.
Mam ogromnego łasucha - córkę. Po konsumpcji dokonanej przez nią poleciał komentarz typu: - mamo, twoja jest o niebo lepsza niż "sopocka" - wywołał uśmiech na mojej twarzy, o tyle komunikat, że będę kucharką kiedyś w jej kuchni - już NIE!!!
Tymczasem zapraszam do skorzystania z przepisu i podzielenia się swoją opinią;)

SKŁADNIKI:
- 3 kolby kukurydzy,
- ok. 750ml wody,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżeczka masła,
- 2 łyżki masła czosnkowego z ziołami (przepis niżej).

WYKONANIE
Do gotującej wody wsypuję sól i cukier oraz wrzucam masło następnie wkładam obrane kolby kukurydzy. Od momentu zagotowania się wody kukurydzę gotuję przez ok. 20 minut. Odsączam z wody. Podaję z masłem czosnkowo - ziołowym.

MASŁO CZOSNKOWO - ZIOŁOWE

SKŁADNIKI:
- 100g masła (domowe, ew. ze sklepu db jakości),
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz),
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Do masła o temp. pokojowej przeciskam czosnek przez praskę, wsypuję przyprawy i dokładnie łączę wszystkie składniki. Masło układam na foli aluminiowej ale to może być także folia spożywcza. Zwijam w tzw. cukierek, roluję kilkukrotnie na blacie aby uzyskać walcowaty kształt. Wkładam do lodówki do schłodzenia na ok. 40 minut, w pilnej potrzebie przyspieszam proces chłodzenia i wkładam do szuflady w zamrażarce na ok. 8 minut. Z takim masłem czosnkowo - ziołowym przepyszne są kanapki, grzanki, zapiekana ryba itd.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz