środa, 7 sierpnia 2013

SAŁATKA OBIADOWA

 PROSTA, NIEZAWODNA W DODATKU SYCĄCA SAŁATKA IDEALNIE TRAFIA W UPALNE DNI. POZA UGOTOWANIEM MAKARONU NIE MUSIMY PODNOSIĆ TEMPERATURY ODPALAJĄC PIEKARNIK CZY PRZYGOTOWUJĄC BARDZIEJ SKOMPLIKOWANY OBIAD NA PŁYCIE GRZEWCZEJ. POLECAM:))
(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI:
- makaron drobne muszelki (200g),
- ser feta o najniższej zawartości tłuszczu (1/2 kostki),
- świeży szpinak (50g),
- pomidory polne (300g),
- ogórek świeży (300g),
- chuda wędlina/chude mięso (200g),
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- kolorowy pieprz (ok.1/2 łyżeczki),
- opcjonalnie: sól morska (dla nas ser feta uzupełnił wystarczająco brak soli),
- opcjonalnie: ulubione zioła (np. szałwia, oregano, bazylia).

WYKONANIE
Makaron gotuję al dente (w osolonej wodzie). Wędlinę kroję w pół talarki. Pomidory (jeżeli przeszkadza mi skórka to sparzam i obieram, jeżeli nie - pozostawiam) i ogórka również kroję w pół talarki.Opłukany, odsączony z wody szpinak siekam na mniejsze części ale bez przesady (to nie ma być papka;)). Wszystkie wcześniej wymienione produkty łączę ze sobą i na końcu wrzucam pokrojony  w kostkę ser feta, wlewam oliwę, doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i starannie lecz delikatnie mieszam. Wierzch można przyprószyć ulubionymi ziołami:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz