wtorek, 20 sierpnia 2013

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z WĘDZONYM BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

(Proporcje dla 3 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 1kg ziemniaków,
- 350g wędzonego boczku,
- 100g sera pleśniowego - LAZUR BŁĘKITNY,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- ok. 1 łyżeczka oleju/oliwy z oliwek.

WYKONANIE
Obrane, opłukane, pokrojone w talarki ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Wodę zlewam, ziemniaki zostawiam do przestygnięcia. W tym czasie smaruję oliwą dno naczynia żaroodpornego, boczek i ser pleśniowy kroję w cienkie plasterki. Na dno naczynia wędruje pierwsza warstwa ziemniaków, posypuję ostrą papryką i suszonym lubczykiem, następnie układam plastry boczku i ponownie warstwę ziemniaków, posypuję ostrą papryką i suszonym lubczykiem. Kolejne plastry boczku a na nie plasterki sera pleśniowego. Tak zakończoną budowę zapiekanki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 15 - 20 minut.

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. ojj takie jedzonko to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sycące konkretne dania, pyycha! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń