wtorek, 6 sierpnia 2013

PENNE Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM, WĘDLINĄ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z LUBCZYKIEM

(Proporcje dla 4 - 6 osób)

SKŁADNIKI:
- 350g makaronu PENNE,
- brokuły (ok. 400g),
- 300g filetu z kurczaka,
- 200g wędliny (dobrej gatunkowo),
- cebula (ok.150g),
- 1 łyżeczka sosu sojowego, ciemnego,
- 1 łyżeczka oleju (np. KUJAWSKI).
SOS ŚMIETANOWY
- 3 łyżki majonezu,
- 250g śmietany kwaśnej 12%,
- 200ml mleka,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.

WYKONANIE
Umyte mięso oczyszczam z błonek i pozostałych mankamentów, kroję w kostkę, to samo czynię z wędliną. Nacieram mięso oraz wędlinę sosem - odstawiam na swoją kolej. Makaron gotuję al dente. Brokuły rozdzielam na różyczki i gotuję przez parę minut w osolonej wodzie. Następnie kroję cebulę w pióra lub kostkę. Podsmażam na oleju, po chwili wrzucam do niej mięso i wędlinę. Całość duszę na małym grzaniu do odparowania płynu (ok. 4 minuty). Jeżeli chcemy potrawę bardziej pikantną to jest właściwy moment na wsypanie dodatków smakowych (wybór przypraw oraz proporcje pozostawiam wg własnego uznania). Przygotowuję sos. Łącze wszystkie właściwe składniki. Makaron, brokuły mięso z wędliną łączę z sosem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 15 minut. Podaję.

SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. wspaniale wygląda - chętnie wypróbuję przepis

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń