niedziela, 18 sierpnia 2013

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, KUKURYDZY, CUKINII

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- cukinia (ok.350g - 400g),
- ziemniaki (ok.800g),
- 3 kolby kukurydzy (młodej),
- oregano, sól i pieprz do smaku - na każdą warstwę przyjęłam po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki oregano,
- 2 łyżki masła czosnkowego z ziołami (przepis niżej).
SOS
- 150g ostrego, startego sera,
- 250g kwaśnej śmietany,
- 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 stołowa łyżka pesto z suszonych pomidorów,
- 1 łyżka soku z limonki.

WYKONANIE
Naczynie żaroodporne nacieram masłem czosnkowym z ziołami. Umyte i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki i cukinię dzielę wzrokowo na 3 części. Młodą kukurydzę, pokrojoną w cienkie talarki  także dzielę na 3 części. Układam pierwszą warstwę ziemniaków następnie cukinii i kukurydzy, posypuję solą, pieprzem i oregano. Następnie układam drugą warstwę i ponownie przyprószam solą, pieprzem, oregano. Układam ostatnią warstwę ziemniaków, cukinii, kukurydzy i te same proporcje dodatków smakowych. Przykrywam pokrywką. Wstawiam do piekarnika w temp. 180° C zapiekam przez ok.35 minut. W tym czasie przygotowuję sos - wszystkie produkty mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Po ok. 35 minutach, ściągam pokrywkę (OSTROŻNIE - GORĄCE!)  i polewam wierzch zapiekanki sosem. Zapiekam przez ok. 15 - 20 minut bez pokrywki. Podaję jako dodatek do dania głównego.

MASŁO CZOSNKOWE Z LUBCZYKIEM I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI

- 200g masła (bdb jakościowo)
- 4 - 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- opcjonalnie: kolorowy pieprz (ok.1/4 łyżeczki).
 Masło w temp. pokojowej mieszam z przeciśniętym czosnkiem przez praskę, lubczykiem, ziołami i pozostałymi dodatkami smakowymi. W zależności od finalnego efektu przekładam do foremek - na takie rozwiązanie w dzisiejszym przepisie się zdecydowałam lub przygotowuję w postaci dużego cukierka.
Masło układam na foli aluminiowej ale to może być także folia spożywcza. Zwijam w tzw. cukierek, roluję kilkukrotnie na blacie aby uzyskać walcowaty kształt. Wkładam do lodówki do schłodzenia na ok. 40 minut, w pilnej potrzebie przyspieszam proces chłodzenia i wkładam do szuflady w zamrażarce na ok. 8 minut.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...