niedziela, 25 sierpnia 2013

ROLADA DROŻDŻOWO - WANILIOWA Z OWOCOWYM NADZIENIEM

 NADZIENIE
- 5 stołowych łyżek powideł śliwkowych,
- 5 stołowych łyżek musu jabłkowego,
- 70g wiórek kokosowych.
Wszystkie składniki umieszczam w naczynku i mieszam do połączenia.

CIASTO DROŻDŻOWO - WANILIOWE
- opakowanie homogenizowanego serka waniliowego (160g),
- 300g mąki pszennej,
- 2 łyżki brązowego (lub białego) cukru,
- 25g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Drożdże ucieram z cukrem - płynną konsystencję przelewam do mąki, wbijam całe jajka, wlewam esencję wyrabiam. Rozwałkowuję (jeżeli jest potrzeba, podsypuję mąką), nakładam nadzienie i rozprowadzam po cieście zostawiając mały margines. Zwijam ciasno roladę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Smaruję roztrzepanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do170° C z termoobiegiem na ok. 25 minut.
Polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem z wanilią.

SMACZNEGO!

1 komentarz: