sobota, 10 sierpnia 2013

ROGALIKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

(Proporcje na ok. 60 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 650g mąki pszennej,
- 60g świeżych drożdży,
- 250g palmy (Z MURZYNKIEM),
- 250g kwaśnej śmietany 12%,
- 16g cukru waniliowego,
- 500g powideł śliwkowych,
- cukier puder z wanilią, lukier jogurtowy (cukier puder + jogurt naturalny).
PRZEPIS NA CIASTO JEST BEZ JAJEK!

WYKONANIE
Drożdże rozcieram ze śmietaną. Na stolnicę wsypuję mąkę, cukier waniliowy, dodaję palmę pokrojoną w kostkę (palma musi mieć temp. pokojową), wlewam śmietanę z drożdżami. Całość wyrabiam, rozwałkowuję, wykrawam np. szklanką koła, nakładam powidła (ok.3/4 łyżeczki na rogalik), zwijam nadając kształt rogala, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C z termoobiegiem i pozostawiam do momentu zezłocenia się, następnie wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Lukruję lub posypuję cukrem pudrem z wanilią.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz