sobota, 10 sierpnia 2013

FRANCUSKIE TRÓJKĄCIKI Z SALAMI, SEREM, ZIOŁAMI

BANALNIE PROSTA PRZEKĄSKA DO PRZYGOTOWANIA Z TRAFIONYMI DODATKAMI ZASPOKOI NAJBARDZIEJ WYMAGAJĄCE PODNIEBIENIE.
I CHOCIAŻ PRZEPIS ZAMIESZCZAM NA SPECJALNĄ PROŚBĘ TO ZACHĘCAM DO PRZYGOTOWANIA WE WŁASNYM ZAKRESIE:)

(Proporcje na 24 trójkąciki)

SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie,
- sos pomidorowy,
- 160g wędliny salami (np.SOKOŁÓW),
- 120g startego na żółtej tarce sera,
- zioła prowansalskie,
- oregano.

WYKONANIE
Ciasto francuskie kroję na 12 kwadratów, następnie każdy kwadrat kroję w trójkąty i w ten sposób zyskuję 24 trójkąciki. Każdy trójkąt smaruję ulubionym sosem, posypuję pokrojoną w kosteczkę wędliną, startym serem, przyprószam ziołami. Ja wykorzystałam zioła prowansalskie i oregano ale to mogą być dowolne, ulubione. Tak przygotowane trójkąciki z farszem umieszczam na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 8 - 10 minut.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie przekąski na cieście francuskim :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł :)
    Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń