czwartek, 8 sierpnia 2013

PLACUSZKI SEROWO - KEFIROWE (Z BITĄ ŚMIETANĄ I SEZONOWYMI OWOCAMI)

 POLECAM PYSZNE PLACUSZKI NA DESER/KOLACJĘ/JAKO SŁODKI OBIAD.
ZAŁOŻENIEM BYŁO PRZYGOTOWANIE TRADYCYJNYCH NALEŚNIKÓW ALE EKSPERYMENTOWANIE WESZŁO MI NA DOBRE I OTO PRZEPYSZNY PRZEPIS WCHODZI NA STAŁE W MENU.
W SMAKU PRZYPOMINAJĄ GOFRY - A KTÓŻ ICH NIE LUBI ??
SĄ PROSTE I SZYBKIE W PRZYGOTOWANIU - PRACĘ ZA NAS WYKONUJE ROBOT. POZOSTAJE SMAŻENIE LECZ ZAPEWNIAM IŻ IDZIE TO SPRAWNIE A PÓŹNIEJ JUŻ TYLKO KONSUMPCJA:)
ZAPRASZAM DO LEKTURY I WYPRÓBOWANIA WE WŁASNEJ KUCHNI:))

(Proporcje na ok. 50 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 100g sera twarogowego (półtłusty/chudy),
- 500ml kefiru,
- 2 jajka,
- 400g mąki,
- 50g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 5 łyżek otrąb pszennych,
- 1 łyżka oleju,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki soli,
- olej/olej z oliwą/oliwa z oliwek/smażenie beztłuszczowe,
- ręcznik papierowy.
DODATKOWO
- bita śmietana,
- sezonowe owoce - ulubione (w dzisiejszej wersji polecam borówki i jasne winogrono).

WYKONANIE
Wszystkie produkty umieszczam w pojemniku w robocie kuchennym i na najwyższych obrotach miksuję na gładką konsystencję. Masa ma być dość gęsta. Smażę na rozgrzanym tłuszczu - smażyłam na patelni beztłuszczowej i są również smaczne. Jeżeli smażenie przebiegło na oleju to odsączamy z nadmiaru na ręczniku papierowym. Podaję z bitą śmietaną i sezonowymi owocami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz