środa, 7 sierpnia 2013

BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM SZPINAKIEM

 POLECAM MINI BUŁECZKI ACZKOLWIEK BARDZO SYCĄCE ZE ZDROWYM SZPINAKIEM.
SĄ DOSKONAŁE W WERSJI SOLO, JAKO DODATEK DO SAŁATEK, LECZO, DO INNYCH DAŃ PODANYCH NA ZIMNO/CIEPŁO, SPRAWDZĄ SIĘ JAKO PRZEKĄSKA NA WYNOS (NP. W PODRÓŻ/WYCIECZKĘ).

(Proporcje na 8 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 200g mąki,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 60g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki naturalnego jogurtu,
- 180ml mleka,
- 50g startego dość ostrego sera,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
- 1/2 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Opłukany i odsączony szpinak drobno siekam - odstawiam. Do mąki wsypuję wszystkie pozostałe suche produkty - mieszam. W następnej kolejności wrzucam, szpinak, wlewam jogurt i mleko. Wyrabiam. dość szybko i napełniam 3/4 każdej foremki do muffinek - dzięki luźnej konsystencji moje przyszłe bułeczki będą smaczne natomiast foremki nadadzą oczekiwany kształt małym bułeczkom - idealnym na śniadanie:) Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 20 minut. Kilka minut przed finalnym zakończeniem otwieram piekarnik i ostrożnie (żeby uniknąć poparzeń) każdą przyszłą bułeczkę posypuję z wierzchu startym serem. Po upieczeniu wykładam na kratkę i pozostawiam do wystygnięcia.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz