niedziela, 8 września 2013

CIASTKO FRANCUSKIE Z NADZIENIEM Z DYNI, JABŁEK, KOKOSU

(Proporcje na 6 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego 275g,
- cukier puder do posypania.
NADZIENIE
- ok. 450g jabłek (waga obejmuje obrane, pozbawione gniazd nasiennych, starte na tarce o dużych oczkach),
- ok. 150g dyni (waga obejmuje również obranej, pozbawionej pestek, startej na tarce o dużych oczkach - 1 pasek),
- ok. 100g kokosu (również starty na tarce - 1 pasek),
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 3 łyżeczki  cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu.
Starte jabłka, dynię, kokos wrzucam do rondla i przesmażam przez kilka minut (ok. 4 - 6) w tym czasie dodaję kolejno wszystkie dodatki typu: cukier trzcinowy, cukier wanilią i kardamonem, imbir, gałkę, cynamon. Wszystko dokładnie mieszam. Po upływie wyznaczonego czasu zakręcam grzanie i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie gotowe ciasto kroję na 6 równych kwadratów.
Robię tzw. kanty tzn. każdy narożnik składam w trójkącik do wewnątrz, następnie zaginam tworząc  marginesy ok. 0.5 cm z każdej strony. Nakładam zimne nadzienie po ok. 2 łyżki na każdy kwadrat.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 15 - 20 minut. Po wystygnięciu ciastko posypuję cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

1 komentarz: