niedziela, 1 września 2013

JABŁKA W CIEŚCIE JABŁKOWYM

(Proporcje na formę o wym. 23 x 35cm)

JABŁKA
- 1 kg jabłek,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru.
Jabłka myję, obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w plasterki. Do jabłek wsypuję cukier, mannę, cynamon, imbir i dokładnie wcieram w owoce.

CIASTO
- 5 jajek,
- 250 ml mleka,
- 350g mąki,
- 120g cukru,
- 120g masła,
- 16g cukru waniliowego,
- 3 łyżki musu jabłkowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli.
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, dodaję kosteczki miękkiego masła, następnie wsypuje mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Kontynuując ucieranie dodaję mus, wlewam ocet i na końcu mleko - całość dokładnie ucieram na jednolita masę. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek - łączę. Na dno formy wykładam ciasto następnie jabłka - jabłka dociskam zanurzając w cieście. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 40 - 45 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu polewam lukrem lub posypuję cukrem pudrem z wanilią.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz