niedziela, 8 września 2013

KIESZONKI SCHABOWE Z DYNIĄ I ŚWIEŻĄ MIĘTĄ

(Proporcje dla 3 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 3 plastry schabu bez kości,
- 80g dyni startej na tarce o dużych oczkach,
- 1 łyżka drobno pokrojonej, świeżej mięty,
- pieprz cayenne,
- sól i pieprz czarny,
- 1 duże jajko,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- smalec/olej/olej z oliwą/inny tłuszcz do smażenia,
- ręcznik papierowy.

WYKONANIE
Każdy plaster mięsa rozbijam dość cienko, nacieram solą i pieprzem. Nakładam po ok. 2 łyżki startej dyni, posypuję po ok. 1/2 łyżeczki pokrojonej mięty, przyprószam szczyptą pieprzu cayenne.
Składam na pół, następnie panieruję w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Genialny pomysł. Schab z dynią i miętą musiał smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł na obiad, wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne połączenie kolorów i smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny pomysł! :D Na pewno spróbuję u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za miłe słowa;)
    Kieszonki zachęcają nie tylko kolorystycznie ale samo "zmontowanie" wszystkich składników dla nas jest trafione smakowo;)
    Pozdrawiam - A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń