poniedziałek, 9 września 2013

FILET MARYNOWANY W GYROSIE Z DYNIĄ I WINEM

(Proporcje dla 2 - 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 300g filetu z kurczaka + 1 łyżka oliwy z oliwek  EXTRA VIRGIN + 1 łyżka przyprawy GYROS,
- 200g dyni (obranej, pozbawionej pestek),
- ok. 80g cebuli,
- 40ml półsłodkiego wina,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka świeżej mięty,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Pozbawione błonek, chrząstek mięso kroję w kostkę - mieszam z oliwą i GYROSEM. Odstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki.
Dynie kroję również w kostkę adekwatną do wielkości kurczaka. To samo czynię z cebulą (kroje w mniejszą kosteczkę), wrzucam na rozgrzaną patelnię i trzymam do zeszklenia się, następnie wrzucam mięso i podsmażam do ścięcia po czym dokładam dynię i całość dusze do momentu aż dynia stanie się miękka (ma stawiać opór pod zębami). W następnej kolejności dodaję lubczyk, miętę, wlewam wino, doprawiam kurkumą i solą. Dokładnie mieszam, duszę pod przykryciem 2 minuty. Sprawdzam smak i jeżeli mi odpowiada - podaję.
Danie jest sycące więc może służyć w wersji solo.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz