czwartek, 5 września 2013

WARSTWOWY SERNIK Z JABŁKAMI

(Proporcje na formę o śr. 24 cm)

400G JABŁEK POKROJONYCH W KOSTKĘ.

CIASTO SKUBANE
- 100g masła (temp. pokojowa),
- 150g mąki,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w kulę.

MASA SEROWA
- 1kg db jakościowo białego sera,
- 150g masła (temp. pokojowa),
- 220g cukru,
- 16g cukru waniliowego,
- 5 dużych jajek +1 białko (TO, które zostało z ciasta skubanego).
Żółtka, masło, cukier i cukier waniliowy ucieram  na puszystą konsystencję. Dodaję stopniowo biały ser, na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszam do połączenia wszystkich składników.

BUDOWA SERNIKA:

PIERWSZA WARSTWA - 3/4 ciasta  skubię i w ten sposób zakrywam dno formy,
DRUGA WARSTWA - 200g pokrojonych jabłek rozmieszczam na cieście,
TRZECIA WARSTWA - 1/2 zawartości masy serowej, przykrywam owoce
CZWARTA WARSTWA  - 200g pokrojonych jabłek rozmieszczam na masie serowej,
PIĄTA WARSTWA - pozostała zawartość masy serowej,
SZÓSTA WARSTWA (FINALNA) - pozostała część ciasta, skubię na wierzch sernika.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 60 minut. Po wystygnięciu polewam mleczną polewą z drobinkami czekolady;)

SMACZNEGO!

1 komentarz: