środa, 11 września 2013

CIASTO TWAROGOWE BAZĄ DO DAŃ WYTRAWNYCH/SŁODKICH - CIASTKA SEROWE

CIASTO, KTÓRE W SMAKU PRZYPOMINA "FRANCUSKIE" MOŻNA PRZYGOTOWAĆ  W DWÓCH WARIANTACH SŁODKIM/WYTRAWNYM I NIEZALEŻNIE Z CZYM PODANE ZAWSZE ZACHWYCI DEGUSTATORÓW;-)
ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA W FORMIE MINI CIASTECZEK FINALNIE POSMAROWANYCH JAJKIEM I POSYPANYCH BRĄZOWYM CUKREM ORAZ DO MINI KANAPECZEK Z PASTĄ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM, BAZYLIĄ I SZCZYPTĄ CHILI (szukaj pod taką nazwą).

SKŁADNIKI:
- 250g białego sera (db jakości),
- 250g mąki,
- 80g masła (pokrojone w kosteczkę),
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej.
- opcjonalnie: UWAGA! jeżeli planuję wypiek w słodkiej wersji to dodatkowo wsypuję do wyżej wymienionych produktów 80g cukru pudru, jeżeli planuję wykorzystać ciasto w postaci wytrawnej - cukier pomijam.
NIŻEJ ZDJĘCIE - CIASTKA SEROWE;)

WYKONANIE
Z podanych składników na stolnicy zagniatam ciasto i formuję w kulę. Następnie rozwałkowuję i wycinam w zależności co chcę uzyskać. To mogą być ciasteczka, rogaliki, paski, które mogą posłużyć do przygotowania kanapeczek na imprezę, zapiekanki, także jako spód do nadzienia słodkiego/wytrawnego.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. takie ciasto jest super na rogaliki! na przykład z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń