środa, 25 września 2013

MALIBU

(Proporcje na formę 23x35 cm)

SKŁADNIKI:
- 6 jajek,
- 270g cukru,
- 120g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Żółtka oddzielam od białek i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem.
Wystudzony biszkopt kroję na 2 części.

PŁYTA BEZOWO - KOKOSOWA
- 4 białka,
- 100g brązowego cukru,
- ok.150g wiórek kokosowych (z domowego MALIBU - przepis niżej).
Ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dosypuje cukier i miksuję tak długo aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie wsypuję wiórki - mieszam do połączenia składników. Masę wykładam na blachę, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C z termoobiegiem na ok. 20 minut. Płytę pozostawiam do wystygnięcia.

KREM Z MALIBU
- 200ml MALIBU,
- 100ml gorącego mleka,
- 100g cukru,
- 18g cukru waniliowego,
- 100g kaszy manny,
- ok.170g wiórków kokosowych (z domowego MALIBU - przepis niżej),
- 200g niesolonego masła.
Do miski wsypuję kaszę, wiórki, cukier, cukier waniliowy - zalewam MALIBU i gorącym mlekiem. Odstawiam na 10 godzin do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Po upłynięciu tego czasu ucieram miękkie masło po czym stopniowo dodaję masę. Miksuję na jednolitą konsystencję.

WIERZCH
- 200ml śmietanki 30%,
- 100g białej czekolady,
- 1 stołowa łyżka żelatyny + 40ml gorącej wody.
Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie - odstawiam. Śmietankę przelewam do rondelka, wrzucam połamaną czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Nie zagotowuję, gdy płyn będzie przestudzony wlewam żelatynę. Mieszam i odstawiam do stężenia.

BUDOWA MALIBU
1. BISZKOPT (1 CZĘŚĆ)
2. 1/2 KREMU Z MALIBU
3. PŁYTA BEZOWO - KOKOSOWA
4. POZOSTAŁA CZĘŚĆ KREMU Z MALIBU
5. BISZKOPT (2 CZĘŚĆ)
6. WARSTWA ŚMIETANOWO - CZEKOLADOWA.

PYSZNE MALIBU (DOMOWE)
 SKŁADNIKI:
- 300ml spirytusu,
- 100ml przegotowanej ostudzonej wody,
- 150g wiórków kokosowych,
- 300ml mleka kokosowego (standardowa puszka),
- 520ml mleka skondensowanego, słodkiego (standardowa puszka),
- rozkruszone kostki lodu (ilość wg uznania),
- słomki;)
Do słoja wsypuję odmierzoną ilość wiórek kokosowych i zalewam przegotowaną (zimną) wodą  oraz spirytusem.  Odstawiam na ok. 2 tygodnie w ciemne miejsce.
Po tym czasie przez gazę (odradzam sito w tym przypadku) wyciskam z wiórek płyn.
Następnie do dużego naczynia wlewam kokosowe i zagęszczone mleko, wlewam także alkohol i miksuję.
Przelewam do wyparzonych wcześniej butelek (rozlewam do małych - 300ml), wstawiam na ok. 1 godzinę do lodówki po czym podaję z rozkruszonymi kostkami lodu i słomką.
WIÓRKI KOKOSOWE(zostanie ok. 300g)WYKORZYSTUJEMY DO PRZEPISU WYŻEJ!;)


SMACZNEGO!


3 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...