niedziela, 1 września 2013

SOS PLEŚNIOWY Z POMIDOREM

SKŁADNIKI:
- 100g sera pleśniowego (np.LAZUR błękitny),
- polny pomidor (ok.200g),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki śmietany 12%,
- 1łyżeczka soku z limonki,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.

WYKONANIE
Pomidor sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, miksuję z pomocą blendera. Ser ucieram ze śmietaną na gładką masę, dodaję sok z limonki, zmiksowany pomidor, przyprawiam solą, pieprzem. W następnej kolejności dodaję majonez i ponownie mieszam na gładką masę. Sos przed podaniem schładzam, serwuję do sałatek, grillowanych warzyw, do mięs na zimno.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz