wtorek, 17 września 2013

MATJAS W ZALEWIE MIODOWEJ Z CEBULKĄ

SKŁADNIKI:
- ok.320g fileta śledziowego w oleju a' la matjas,
- ok.160g cebuli (2 sztuki),
- 80ml db jakości oleju,
- 1 łyżka octu winnego,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 duży liść laurowy,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 400ml wody.

WYKONANIE
Jeżeli przeszkadza nam "słoność" śledzi to moczymy je w wodzie ok. 30 - 50 minut w zależności na jakim efekcie nam zależy. Najlepszym sposobem jest odkroić paseczek i spróbować, wówczas będzie wszystko jasne;)
Następnie osączone z wody śledzie kroję w niewielkie kawałki. W rondelku zagotowuję wodę, wrzucam cebulę pokrojoną w cienkie pióra, wrzucam ziele oraz liść, na końcu dodaję miód, wlewam ocet winny i olej - mieszam. Wyłączam grzanie i odstawiam do przestygnięcia.
Śledzie zalewam zimną zalewą. Najlepsze po przegryzieniu smaków - po ok. 60 minutach.

SMACZNEGO!

1 komentarz: