wtorek, 10 września 2013

GRECKA SAŁATKA Z SOSEM WINEGRET

GRECKA SAŁATKA PODANA W SPOSÓB WARSTWOWY DOKŁADNIE TAK JAK UWIELBIA MOJA CÓRKA.. U NAS SAŁATKA PRZYJĘŁA SIĘ Z SOSEM WINEGRET - ŚWIETNIE SIĘ KOMPONUJE.

SKŁADNIKI:
- papryka żółta (ok. 100g),
- duży pomidor (ok. 200g),
- 1/2 wężowego ogórka (ok. 100g),
- 1/2 czerwonej cebuli (ok. 40g),
- ciemne/zielone oliwki (ok. 7 sztuk),
- 100g fety,
- 4 stołowe łyżki sosu winegret (przepis niżej).

WYKONANIE
Na talerzu układam pomidory pokrojone w półplasterki, następnie ogórek w talarki, cebulę w cienkie pióra, paprykę w długie paski, ser fetę kroję w długie paski (z uwagi na sprawniejsze nałożenie przez małego synka, kt. fetę uwielbia) ale można położyć cały plaster (o wadze 100g) lub podać pokrojoną w kosteczkę (czego w Grecji się nie czyni). Na serze układam oliwki. Polewam sosem winegret.

SMACZNEGO!

SKŁADNIKI:
- 1/2 cebuli (ok. 40g),
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie),
- 100ml oliwy z oliwek EXTRA VIRGIN,
- 40ml octu winnego,
- ok. 1 łyżeczka soku z limonki,
- 1 łyżeczka naturalnego miodu,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.

WYKONANIE
Cebulę i czosnek wrzucam do pojemnika blendera lub do robota wielofunkcyjnego - miksuję. W czasie pracy urządzenia wlewam sok z limonki, ocet winny i stopniowo oliwę z oliwek, na końcu dodaję miód, zioła, doprawiam solą i pieprzem. Przelewam do odpowiedniego pojemniczka, wstawiam do lodówki przynajmniej na 30 minut przed podaniem.
Sos przygotowuję z myślą o przygotowaniu sałatki warzywnej, warzywno - mięsnej, ogólnie do dań warzywnych.
Czasami zmieniam sposób przygotowania, gdy pozwala mi czas to wszystkie produkty umieszczam w słoiku, zakręcam i potrząsam dość energicznie aczkolwiek wtedy nie dodaję cebuli a czosnek przeciskam przez praskę.
Każdy wariant przygotowania uważam za odpowiedni;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz