czwartek, 12 września 2013

PAPRYKA FASZEROWANA BRĄZOWYM RYŻEM, KUKURYDZĄ, WOŁOWYM MIĘSEM

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 4 duże czerwone papryki (1 kg),
- 250g zmielonego wołowego mięsa (może być też wieprzowe/wołowo - wieprzowe),
- 100g suchego, brązowego ryżu,
- ziarenka z kolby kukurydzy (ok. 150g - ew.z puszki),
- 1 mała cebula,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy GYROS,
- 1 płaska łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- szczypta pieprzu cayenne (ok. 1/4 łyżeczki),
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich.

Ugotowany ryż przekładam do miski, to samo kukurydzę (wcześniej ziarenka ugotowałam w wodzie), cebulę wrzucam na patelnię i podsmażam do zeszklenia, dodaję czosnek - po chwili mięso. Mieszam i trzymam tak długo aż soki odparują. Odstawiam do przestygnięcia po czym przekładam do miski z ryżem i kukurydzą. Doprawiam do smaku wszystkimi dodatkami smakowymi (wyżej wymienionymi ).
Wyrabiam na jednolitą masę. Umyte papryki przekrawam na dwie części. Pozbawiam w środku nasion, po czym napełniam farszem. Nakładam na farsz tzw. kapelusz. Gotowe papryki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C bez termoobiegu na ok. 50 minut.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...