poniedziałek, 9 września 2013

SKRZYDEŁKA MARYNOWANE W PAŚCIE Z MAJONEZEM

SKŁADNIKI:
- 1 kg skrzydełek (ok. 8 sztuk).
PASTA Z MAJONEZEM
- 2 łyżki majonezu (wykorzystałam domowy - przepis niżej),
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek np. EXTRA VIRGIN,
- 1 łyżeczka przyprawy GYROS,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.

WYKONANIE
Do pojemniczka dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez, oliwę, przyprawy - mieszam do połączenia składników. W efekcie to ma być pasta o gęstej konsystencji. Umyte, osuszone w papierowym ręczniku skrzydełka nacieram przygotowaną pastą z każdej strony. Tak zamarynowane skrzydełka przykrywam i wstawiam do lodówki na 3 godziny.
Następnie układam na blasze wyłożonej folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 45 - 50 minut (w czasie pieczenia przynajmniej raz/dwa przewracam na drugą stronę) lub na grillu - tu czas pieczenia jest indywidualny.
Skrzydełka bierze się w palce i je bez użycia sztućców - taka wskazówka;)

DOMOWY MAJONEZ

SKŁADNIKI:
- 2 żółtka z dużych jajek,
- ok. 100 - 120ml oleju,
- 2 łyżki stołowe musztardy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Wszystkie surowce umieszczam w wielofunkcyjnym robocie kuchennym tzn. wbijam żółtka, dodaję musztardę, sól, pieprz, wlewam ocet oraz ok. 10ml oleju (na początek). Zamykam szczelnie robot i uruchamiam. Po minucie pracy dolewam stopniowo strużkiem pozostałą ilość oleju (ma to znaczenie, żeby majonez nie zważył się), masa majonezu po wykorzystaniu oleju powinna mieć gęstą konsystencję i dzięki takiej konsystencji nie musimy majonezu wykorzystywać bezpośrednio po przygotowaniu tylko spokojnie można przechowywac przez dłuższy czas w słoiczku w lodówce.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz