czwartek, 5 września 2013

ZAPIEKANKA BROKUŁOWA NA BAZIE ZUPY

(Proporcje na formę o wym. 30 x 20 cm)

SKŁADNIKI:
- brokuły (różyczki, obrane, pokrojone łodygi),
- 200g makaronu suchego (świderki),
- 300g filetu z kurczaka + 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- zupa brokułowa (w paczce) WINIARY,
- 1duże jajko,
- pieprz świeżo zmielony.

WYKONANIE
Naczynie żaroodporne smaruję cienką warstwą masła. Oczyszczony filet kroję w paseczki, nacieram przyprawą, smażę przez kilka minut. Makaron i brokuły gotuję al dente (w osolonej wodzie - makaron i brokuły gotować osobno). Odcedzam i na dno naczynia wędruje warstwa makaronu, następnie warstwa mięsa, na końcu warstwa warzyw. Odmierzam 400ml zimnej wody, wsypuję zupę brokułową, wbijam jajko - mieszam trzepaczką do powstania jednolitego płynu po czym zalewam przyszłą zapiekankę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 150° C z termoobiegiem na ok. 25 minut.

SMACZNEGO!

1 komentarz: