czwartek, 19 września 2013

TARTA PYSIOWO - CZEKOLADOWA

(Proporcje na formę o wym. 23cm)

CIASTO
- 1 żółtko,
- 100g masła,
- 50g cukru pudru,
- 200g mąki pszennej.
Wszystkie składniki zagniatam, formuję w kule, wkładam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie przekładam do formy (w moim przypadku silikonowej). Nakłuwam widelcem, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na ok. 15 - 20 minut do uzyskania jasnozłotej barwy. Po upieczeniu pozostawiam do wystygnięcia.

MASA ZIELONA
- 500ml soku zielonego PYSIO,
- 1 zielona galaretka.
Wlewam sok do rondelka, zagotowuję, wsypuję galaretkę, mieszam i odstawiam do lekkiego stężenia po czym wylewam na wystudzone ciasto.

MASA CZEKOLADOWA
- 250ml śmietanki 30%,
- 2 duże jajka,
- 100g czekolady deserowej,
- 50g czekolady gorzkiej,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 stołowe łyżka żelatyny + ok. 50 ml gorącej wody.
 DODATKOWO
- 250g zielonego winogrona do przybrania.

Żelatynę rozprowadzam w gorącej wodzie, odstawiam do przestygnięcia. W rondelku na małym grzaniu rozpuszczam połamane na kawałki czekolady w śmietanie, wsypuje cukier puder i mieszam do uzyskania jednolitego płynu. Następnie wbijam żółtka do kubeczka, roztrzepuję widelcem i hartuję 2 łyżkami śmietany z rozpuszczoną czekoladą - dokładnie mieszam i przelewam do rondelka energicznie mieszając. Ubijam białka na sztywną pianę dodaję do masy śmietanowo - czekoladowej. Na końcu wlewam żelatynę i po dokładnym połączeniu wszystkich składników pozostawiam do lekkiego stężenia po czym wylewam na zieloną masę. Tak przygotowaną tartę wkładam do lodówki na ok. 60 minut.
Kroję i podaję z winogronem.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...