sobota, 7 września 2013

KLASYCZNY MAJONEZ

SKŁADNIKI:
- 2 żółtka z dużych jajek,
- ok. 100 - 120ml oleju,
- 2 łyżki stołowe musztardy,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

WYKONANIE
Wszystkie surowce umieszczam w wielofunkcyjnym robocie kuchennym tzn. wbijam żółtka, dodaję musztardę, sól, pieprz, wlewam ocet oraz ok. 10ml oleju (na początek). Zamykam szczelnie robot i uruchamiam. Po minucie pracy dolewam stopniowo strużkiem pozostałą ilość oleju (ma to znaczenie, żeby majonez nie zważył się), masa majonezu po wykorzystaniu oleju powinna mieć gęstą konsystencję i dzięki takiej konsystencji nie musimy majonezu wykorzystywać bezpośrednio po przygotowaniu tylko spokojnie można przechowywac przez dłuższy czas w słoiczku w lodówce.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. domowy majonez - najlepszy smak i pewność z czego jest zrobiony :)
    Wiem, że już raz brałaś udział i nawet wygrałaś ale to chyba nie przeszkadza by ponownie spróbować - Zapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń