środa, 11 września 2013

MINI KANAPECZKI Z PASTĄ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM, BAZYLIĄ I SZCZYPTĄ CHILI.

CIASTO, KTÓRE W SMAKU PRZYPOMINA "FRANCUSKIE" MOŻNA PRZYGOTOWAĆ  W DWÓCH WARIANTACH SŁODKIM/WYTRAWNYM I NIEZALEŻNIE Z CZYM PODANE ZAWSZE ZACHWYCI DEGUSTATORÓW;-)
ZAPRASZAM DO WYPRÓBOWANIA W FORMIE MINI CIASTECZEK FINALNIE POSMAROWANYCH JAJKIEM I POSYPANYCH BRĄZOWYM CUKREM ORAZ DO MINI KANAPECZEK Z PASTĄ SEROWĄ Z ŁOSOSIEM, BAZYLIĄ I SZCZYPTĄ CHILI.


(Proporcje na ok. 50 sztuk)
 CIASTO
- 250g białego sera (db jakości),
- 250g mąki,
- 80g masła (pokrojone w kosteczkę),
- 1 duże jajko,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej.
Z podanych składników na stolnicy zagniatam ciasto i formuję w kulę. Następnie rozwałkowuję i wycinam paski 10x5cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C i piekę na jasnozłoty kolor. Wyciągam na kratkę i pozostawiam do wystygnięcia.

FARSZ
- 200g łososia norweskiego (wędzony),
- 300g serka - MÓJ ULUBIONY WIELUŃ,
- 10/12 liści bazylii lub 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/3 łyżeczki chili w proszku.
Ser przekładam do miseczki, dodaję bazylię oraz chili - mieszam. Na końcu wrzucam pokrojonego łososia w kosteczkę - delikatnie mieszam i nakładam po czubatej łyżeczce. Kanapeczki gotowe.

SMACZNEGO!


2 komentarze: