piątek, 20 września 2013

MUSLI - KWADRACIKI Z MAKIEM

(Proporcje na prostokątną formę o wym. 10 x 23 cm)

SKŁADNIKI:
- 100g płatków kukurydzianych (czasem podmieniam na płatki owsiane),
- 70g wiórków kokosowych,
- 30g suchego maku,
- BAKALIE: suszona śliwka, rodzynki, orzechy  laskowe - 60g(może być morela, suszona żurawina, drobno posiekane migdały, skórka pomarańczowa/cytrynowa(nie za dużo tej skórki) - ja za każdym razem podmieniam),
- ok. 5 - 6 łyżek stołowych naturalnego miodu (mój był gęsty, być może płynnego wystarczy mniej,nigdy z płynnym miodem nie próbowałam),
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią z kardamonem,
- 1 czubata łyżka db masła.

WYKONANIE
W rondelku do stopionego masła i rozpuszczonego miodu wsypuję wiórki kokosowe i trzymam do momentu wydobycia przyjemnego aromatu po czym wsypuję mak - chwilę mieszam. Następnie dodaję bakalie i płatki kukurydziane lub płatki owsiane w zależności na co mam ochotę oraz cukier z wanilią i kardamonem.
Całą masę bardzo dokładnie mieszam, przekładam do przygotowanej foremki/blaszki pamiętając, że masa musi być bardzo mocno dociśnięta, inaczej będzie podczas krojenia kruszyć się i nie uzyskamy ładnych kwadracików. Odstawiam w chłodne miejsce na minimum 60 minut, po czym wyciągam z formy i kroję w małe kwadraty.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz