wtorek, 10 września 2013

MINI NALEŚNIKI NA BAZIE JOGURTU I PIWA

Czy ktoś próbował naleśników na bazie jogurtu i piwa??
Są nie tylko delikatne, puszyste ale mają bardzo charakterystyczny "smaczek", w duecie z konfiturą z dyni i jabłek, polane sosem karmelowym są świetną kompozycją.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielnia się swoim komentarzem po konsumpcji;)

(Proporcje dla 4 osób)
SKŁADNIKI:
- 370g naturalnego jogurtu (ja wykorzystałam jogurt z 0% tłuszczu, ale to nie jest warunek;))
- 250ml jasnego piwa,
- 180g mąki zwykłej/pełnoziarnistej,
- 1 duże jajko,
- 2 łyżki cukru trzcinowego (może być także biały, cukier puder)
- 1/2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli.
DODATKOWO
- konfitura z dyni i jabłek (przepis niżej),
- sos karmelowy (przepis niżej),
- olej/oliwa/inny rodzaj tłuszczu/smażenie beztłuszczowe (smażyłam na oleju, także z opcją beztłuszczową),
- ręcznik papierowy do odsączenia (jeżeli smażenie przebiegło z dodatkiem tłuszczu).

WYKONANIE
Zaczynam od ubicia trzepaczką, mikserem jogurtu naturalnego z jajkiem, oliwą, cukrem i cukrem z wanilią i kardamonem. Następnie wlewam powoli piwo - małym strużkiem, wsypuje mąkę i sól.
Gdy konsystencja będzie już jednolita, przypominała ciasto naleśnikowe, smażę mini naleśniczki z dwóch stron.
Na każdy nakładam po łyżce konfitury  z dyni i jabłek tworząc mały torcik. Wierzch polewam sosem karmelowym po czym podaję.

SMACZNEGO!

SOS KARMELOWY

SKŁADNIKI:
- 4 łyżki zimnej wody,
- 4 łyżki niesolonego masła,
- 6 łyżek cukru trzcinowego.
W nie dużym rondelku roztapiam masło, wlewam wodę, mieszam po czym wsypuje cukier.
Co jakiś czas potrząsam rondelkiem. Gdy masa będzie wyraźnie gęstnieć, z cukru wytworzy się karmel polewam przygotowany deser, owoce itp

KONFITURA DYNIOWO - JABŁKOWA

 SKŁADNIKI:
- 500g dyni (po obraniu, pozbawieniu pestek),
- 500g jabłek (po obraniu, pozbawieniu gniazd nasiennych),
- 100g cukru,
- 1/3 szkl.wody poj. 250ml),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 2 rozkruszone goździki,
- opcjonalnie: 80ml półsłodkiego wina np.MOGEN DAVID (marka nie ma znaczenia, nie musi być z "górnej półki").
Do rondla lub do innego garnka wlewam wodę, wrzucam pokrojoną w kostkę dynię i jabłka. Trzymam na nie za dużym ogniu przez ok. 10 minut, wsypuję odmierzoną ilość cukru, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszam i kontynuuję smażenie, jeżeli zaistnieje potrzeba to dolewam jeszcze wody - ona i tak odparuje. Gdy dynia i jabłka rozpłyną się na tzw. papkę a konfitura zdecydowanie zgęstnieje wlewam wino. Mieszam i trzymam jeszcze przez ok. 2 minuty. Do wyparzonych słoiczków nakładam konfiturę, zakręcam i odstawiam do góry dnem do zaciągnięcia na ok. 15 minut, po czym zimne ustawiam na półce w spiżarni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz