niedziela, 22 września 2013

SOS KARMELOWO - BRZOSKWINIOWY Z CYNAMONEM

ŚWIETNY SOS DO NALEŚNIKÓW, BUDYNIU ZWŁASZCZA WANILIOWEGO, LODÓW,  DAŃ Z RYŻU LUB MAKARONU NA SŁODKO, DO SERNIKA PODANEGO NA CIEPŁO ORAZ DO WSZELKICH DESERÓW.

SKŁADNIKI:
- 4 łyżki zimnej wody,
- 4 łyżki niesolonego masła,
- 6 łyżek cukru trzcinowego,
- 1 łyżka cukru z wanilią i kardamonem,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 kg brzoskwiń (waga obejmuje owoce bez pestek).

WYKONANIE
W nie dużym rondelku roztapiam masło, wlewam wodę, mieszam po czym wsypuje cukier.
Co jakiś czas potrząsam rondelkiem. Gdy masa będzie wyraźnie gęstnieć, z cukru wytworzy się karmel, wrzucam owoce (wcześniej umyte, obrane ze skórki, pozbawione pestek, pokrojone na mniejsze części), wsypuje cukier z wanilią i kardamonem oraz cynamon i gotuje na małym grzaniu, mieszając.
Gdy sos zacznie gęstnieć, wyłączam grzanie i podaję po przygotowaniu lub po przestygnięciu w zależności do czego zamierzam wykorzystać. Sos jest naprawdę bardzo smaczny;)


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz