poniedziałek, 16 września 2013

ZUPA - KREM Z KUKURYDZY (LEKKO PIKANTNA)

(Proporcje na 4 osoby)

SKŁADNIKI:
- 500g wyłuskanych ziaren z kolby kukurydzy,
- ok. 2 litry bulionu warzywnego, domowego,
- 1 cebula (ok.100g),
- 2 duże ząbki czosnku,
- starty imbir (ok. 1cm),
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- 1 łyżka stołowa sosu sojowego , ciemnego,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.

WYKONANIE
Ziarna kukurydzy zalewam bulionem (1 i 1/2 litra), wrzucam kulki ziela angielskiego, liść laurowy i gotuję do miękkości kukurydzy. Na rozgrzanej oliwie podsmażam drobniutko pokrojoną cebulę po czym dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażam, wyłączam grzanie i odstawiam na bok.
Kukurydzę miksuję blenderem (wcześniej wyciągam przyprawy), jeżeli zupa jest bardzo gęsta to dolewam pozostałą ilość płynu (ok. 1/2 l), wstawiam na małe grzanie i co jakiś czas mieszając, dodaję kolejno cebulę i czosnek, oraz wszystkie dodatki smakowe (poza zielem i liściem laurowym - to wrzucam na samym początku;)). Na końcu sprawdzam smak i jeżeli mi czegoś w niej brakuje uzupełniam przyprawami (mi wystarczyły proporcje wyżej wymienione).
Zupa z kukurydzy jest pożywna i smaczna pod warunkiem, że jest odpowiednio doprawiona, w wersji lekko pikantnej jest wręcz doskonała. Polecam;-)

SMACZNEGO!

2 komentarze: