czwartek, 12 września 2013

WANILIOWY PUDDING PODANY Z SOSEM GREJPFRUTOWYM

PRZEPYSZNY SŁODKI PUDDING O SMAKU WANILII POŁĄCZONY Z SOSEM ORZEŹWIAJĄCO - GORZKAWYM TO ŚWIETNA KOMPOZYCJA DLA ŁASUCHÓW WSZELKICH BUDYNIOWYCH DESERÓW.
IDEALNY NA POPRAWĘ NASTROJU PODCZAS  DŁUGICH I ZIMNYCH  WIECZORÓW;)
ZAPRASZAM NIŻEJ DO PRZEPISU;))

(Proporcje dla 4 osób)

SKŁADNIKI:
- 3 szkl mleka (o poj. 250ml),
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 4 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- 16g cukru waniliowego (można pominąć),
- 2 żółtka.
DODATKOWO
- 300ml soku z czerwonego grejpfruta (ew. np. gotowy z TARCZYNA),
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru trzcinowego.

WYKONANIE
Przygotowuję cztery pucharki/miseczki o poj.200ml. W 0,5 szklanki zimnego mleka rozprowadzam skrobię ziemniaczaną.. Żółtka ucieram z laską wanilii, cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, jasną konsystencję. Wlewam do masy żółtkowej mleko z mąką. Zagotowuję 2,5 szklanki mleka. Zdejmuję garnek z ognia, wlewam masę jajeczno - waniliową i energicznie mieszam. Gotuję na małym ogniu do uzyskania gęstej, budyniowej konsystencji. Przelewam do przygotowanych pucharków. Odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie wlewam sok do rondelka, zostawiam sobie małą ilość w, której rozprowadzam skrobię ziemniaczaną. Do gotującego się soku wsypuję cukier i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam na bok, wlewam zawartość ze skrobią, mieszam po czym ponownie wstawiam na małe grzanie i doprowadzam do wrzenia. Sos przelewam do pucharków na zimny budyń. Podaję.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...