poniedziałek, 16 września 2013

MURZYNEK Z RUMEM, ORZECHAMI LASKOWYMI W SOSIE CZEKOLADOWYM

(Proporcje na formę o wym. 22cm)

SKŁADNIKI:
- 4 duże jajka,
- 170g cukru,
- 230g mąki pełnoziarnistej lub pszennej typu 550 + 20g otrąb pszennych,
- 30g kakao (ciemne),
- 150g masła,
- 1/2 opakowania cukru z wanilią z kardamonem (KAMIS),
- 20ml rumu,
- garśc orzechów laskowych (drobno pokrojonych),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 5 łyżek stołowych wody.
DODATKOWO
- polewa/sos czekoladowy do finalnego wykończenia (przepis niżej).

WYKONANIE
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem, wodę - mieszam do połączenia się wszystkich składników. Odstawiam do przestygnięcia. Wbijam całe jajka, wsyppuję mąkę z proszkiem do pieczenia w następnej kolejności wlewam rum i wrzucam pokrojone orzechy. Masę dokładnie mieszam, przekładam do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 45 - 50 minut do tzw. suchego patyka.
Upieczony murzynek odstawiam do całkowitego wystygnięcia, po czym polewam polewą/sosem czekoladowym.

SOS CZEKOLADOWY

SKŁADNIKI:
- 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
- 100ml śmietanki 30%,
- 80g cukru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem (KAMIS).

WYKONANIE
 Do rondelka wlewam mleko, wsypuję kakao, cukier kryształ, cukier z wanilią i kardamonem oraz wrzucam połamaną czekoladę. Na bardzo małym grzaniu podane produkty rozpuszczam - nie zagotowuję.
Cały czas mieszam, żeby składniki nie przywarły do dna. Zdejmuję z ognia i wlewam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Całość dokładnie mieszam, wstawiam ponownie i na małym grzaniu ciągle mieszając trzymam aż sos zacznie gęstnieć.
Sos podaję w formie polewy do ciast, do wszelkich deserów typu: lody, budyń, naleśniki z owocami itd.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...