sobota, 7 września 2013

KONFITURA DYNIOWO - JABŁKOWA Z DODATKIEM WINA

DO TEGO PRZEPISU MOŻNA DODAĆ WINO. OBA WARIANTY SA BARDZO SMACZNE. PRZYZNAM SIĘ, ŻE GDY PODCHODZĘ DO PRZYGOTOWANIA TEJŻE KONFITURY TO DECYDUJĘ SIĘ Z WINEM JAK I BEZ WINA, ZWIĘKSZAM TYLKO PROPORCJE I DZIELĘ NA PÓŁ.
GORĄCO ZACHĘCAM DO WYKORZYSTANIA PRZEPISU;-))

 SKŁADNIKI:
- 500g dyni (po obraniu, pozbawieniu pestek),
- 500g jabłek (po obraniu, pozbawieniu gniazd nasiennych),
- 100g cukru,
- 1/3 szkl.wody poj. 250ml),
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki imbiru,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 2 rozkruszone goździki,
- opcjonalnie: 80ml półsłodkiego wina np.MOGEN DAVID (marka nie ma znaczenia, nie musi być z "górnej półki").

WYKONANIE
Do rondla lub do innego garnka wlewam wodę, wrzucam pokrojoną w kostkę dynię i jabłka. Trzymam na nie za dużym ogniu przez ok. 10 minut, wsypuję odmierzoną ilość cukru, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową. Dokładnie mieszam i kontynuuję smażenie, jeżeli zaistnieje potrzeba to dolewam jeszcze wody - ona i tak odparuje. Gdy dynia i jabłka rozpłyną się na tzw. papkę a konfitura zdecydowanie zgęstnieje wlewam wino. Mieszam i trzymam jeszcze przez ok. 2 minuty. Do wyparzonych słoiczków nakładam konfiturę, zakręcam i odstawiam do góry dnem do zaciągnięcia na ok. 15 minut, po czym zimne ustawiam na półce w spiżarni.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...