sobota, 29 czerwca 2013

DESER W PASKI

(Proporcje na formę silikonową o średnicy 23cm)

SKŁADNIKI:
- 2 galaretki pomarańczowe o smaku np. morelowym (WINIARY) + 400ml gorącej wody,
- 1 galaretka zielona (WINIARY) + 200ml gorącej wody,
- 1 galaretka czerwona (WINIARY) + 200ml gorącej wody,
- 400ml śmietanki kremówki 30%,
- forma do tarty (najlepsza silikonowa).


WYKONANIE
Rozpuszczam 2 pomarańczowe galaretki w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Ubijam mikserem 400ml schłodzonej śmietanki na sztywno. Wlewam tężejącą galaretkę, mieszam do połączenia składników. Masę przelewam do formy silikonowej. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia. W tym czasie rozpuszczam 2 pozostałe galaretki i odstawiam do lekkiego stężenia. Gdy pianka stężeje  podchodzę do wycięcia 3 - 4 pasków (bardzo ostrożnie żeby nie uszkodzić nożem formy). W każde wolne miejsce wlewam tężejącą galaretkę na przemian raz czerwoną raz zieloną. Wstawiam do stężenia do lodówki. Deser banalnie prosty do wykonania aczkolwiek wymaga troszkę zabawy, za to efekt końcowy bardzo ciekawy;))

MÓJ KOMENTARZ
Z fragmentów pianki przygotowuję dodatkowy deser np.dla dzieci. Absolutnie nie wyrzucamy! Uzyskane paski kroję w kostkę, wrzucam do pucharków i podaję np. z owocami typu ananas surowy lub odsączony z puszki pokrojony w kostkę/brzoskwinie odsączone z puszki pokrojone w talarki, paski, kostkę/mandarynki odsączone z puszki/świeże jagody/świeże borówki amerykańskie/świeże jeżyny/świeże maliny/świeże poziomki itd. lub zalane kolorowymi galaretkami (możemy przygotować jedną więcej niż podałam w przepisie do tego celu). Możliwości na przygotowanie takich deserków jest mnóstwo;)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...