środa, 12 czerwca 2013

TRADYCYJNY KOMPOT Z TRUSKAWEK (DO BEZPOŚREDNIEGO SPOŻYCIA)

SKŁADNIKI:
- 400g truskawek,
- 1 litr wody,
- 6 - 8 łyżek cukru.

WYKONANIE
Wstawiam wodę z cukrem a sama w tym czasie przygotowuję truskawki - pozbawiam ich szypułek, opłukuję. Gdy woda zagotuje się, wrzucam truskawki do wrzątku i doprowadzam do ponownego zagotowania. Wyłączam grzanie, sprawdzam smak (ostrożnie żeby nie oparzyć się) i jeżeli uznaję, że mi odpowiada pozostawiam do wystygnięcia i naciągnięcia odpowiedniego, truskawkowego smaku. Podaję schłodzony.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. Ale mi smaczka narobiłaś ! Uwielbiam wszelgiego rodzaju kompoty! od świątecznych suszy po letnie owocowe! Niebo w gębie wprost!
    Zapraszam również do mnie na bloga
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki kompot kojarzy mi się z różnymi szkolnymi wyjazdami :)

    OdpowiedzUsuń