wtorek, 11 czerwca 2013

RZUCANY BISZKOPT (Z WYSOKOŚCI 100 CM)

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 4 JAJEK
- 4 jajka,
- 150g cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 80g mąki ziemniaczanej.

 PROPORCJE NA BISZKOPT Z 6 JAJEK
- 6 jajek,
- 240g cukru,
- 120g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej.

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 8 JAJEK
- 8 jajek,
- 320g cukru,
- 160g mąki pszennej,
- 16Og mąki ziemniaczanej.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu gorący biszkopt opuszczam z wysokości 60 - 100 cm na podłogę (za pierwszym podejściem opuściłam z 50cm, przy drugim pieczeniu opuściłam z 60cm, przy trzecim podejściu opuściłam ze 100cm - uznając, że przepis jest godny opublikowania:)) Po opuszczeniu, uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

MÓJ KOMENTARZ
Opuszczając biszkopt na podłogę spowoduje, że biszkopt nie opadnie, jest idealny na tort lecz nie tylko... Przez wiele lat kontynuowałam rodzinny przepis na biszkopt z dodatkiem proszku do pieczenia, zmotywowałam się do korekty rodzinnego przepisu likwidując wodę, proszek do pieczenia, zmniejszyłam także proporcje cukru. Efekt tego taki, iż rodzinny przepis przechodzi do lamusa. Dla tych, którzy nie mają odwagi podjąć się wyzwania i rzucić biszkopt z odpowiedniej wysokości na podłogę, zamieszczam niżej rodzinny przepis na biszkopt z proszkiem do pieczenia, aczkolwiek będę zachęcać do wypróbowania przepisu RZUCANY BISZKOPT (z wysokości 100cm  - jest zupełnie inny! I niezawodny!


PRZEPIS NA BISZKOPT Z PROSZKIEM DO PIECZENIA (DLA MNIEJ ODWAŻNYCH)

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 4 JAJEK
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 180g cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 8Og mąki ziemniaczanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 6 JAJEK
- 6 jajek,
- 6 łyżek wody,
- 270g cukru,
- 120g mąki pszennej,
- 120g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

PROPORCJE NA BISZKOPT Z 8 JAJEK
- 8 jajek,
- 8 łyżek wody,
- 360g cukru,
- 160g mąki pszennej,
- 160g mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

 WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu uwalniam biszkopt z formy, zdecydowanym ruchem wyciągając na ściereczkę kuchenną.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz