niedziela, 16 czerwca 2013

LEKKI "SERNIK" ORZEŹWIAJĄCY (IDEALNY NA LATO;))

(Proporcje na formę o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI NA SPÓD
- 150g rurek waflowych,
- 80g masła.
Rurki i masło umieszczam w robocie wielofunkcyjnym, miksuję do idealnego połączenia składników. Wykładam na dno formy, ugniatam łyżką.

WARSTWA MIĘTOWA
- 120ml mocnego naparu z mięty + 2 łyżki żelatyny.
- 400ml naturalnego jogurtu,
- 3 łyżki cukru pudru.
Żelatynę rozpuszczam w gorącym naparze miętowym, odstawiam do przestygnięcia. Jogurt łączę z cukrem pudrem i ostudzonym naparem z mięty i żelatyną. Masę wykładam na spód.

WARSTWA MAŚLANO - TRUSKAWKOWA
- 250g świeżych truskawek,
- 250ml maślanki naturalnej,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100ml gorącej wody (nie wrzącej) + 2 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, pozostawiam do ostudzenia. Truskawki (wcześniej pozbawione szypułek, opłukane), maślankę i cukier puder umieszczam w pojemniku blendera i miksuję. Na końcu wlewam żelatynę. Masę wylewam na warstwę miętową.

MUS TRUSKAWKOWY
- 500g świeżych truskawek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 80ml gorącej wody (nie wrzącej) + 5 łyżeczek żelatyny.
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do przestygnięcia. Opłukane, pozbawione szypułek  truskawki, cukier, cukier waniliowy umieszczam w pojemniku blendera i miksuję, wlewam żelatynę i lekko tężejącą masę wylewam na warstwę maślano - truskawkową.
Tak przygotowany "SERNIK" wstawiam do lodówki do stężenia i podaję w wersji schłodzonej. Idealny na upalne dni:)

SMACZNEGO!




4 komentarze:

  1. Cudo, istne cudo:) Chętnie bym się poczęstowała takim ciachem.
    Ja warstwami robię zawsze taki deserek jogurtowo truskawkowy. Niedługo go wrzucę, bo mam juz fotki gotowe, tylko opisu jeszcze nie ;)
    Ale Twoje ciacho WYMIATA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no i do tej pory nie wpadlam na to aby miętową herbatę połączyc z jogurtem...ciekawe i zapewne smakowite :)

    OdpowiedzUsuń