piątek, 14 czerwca 2013

PULPECIKI Z RYŻU, KASZKI (NA SŁODKO)

(Proporcje na ok. 25 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 100g suchego, białego ryżu,
- 60g kaszki manny (błyskawicznej),
- 1 duże jajko,
- 400ml mleka + 500ml mleka = 900ml,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- imbir (ok. 1/2 łyżeczki),
- cukier waniliowy (8g),
- szczypta soli,
- opcjonalnie konfitura z czereśni z trawą cytrynową i wanilią (przepis niżej) lub konfitura z czereśni - słodki rarytas (przepis niżej), owocowy sos, naturalny jogurt, słodka/kwaśna śmietana.

WYKONANIE
Ryż (100g) gotuję w 400ml mleka, odcedzam, wrzucam do robota wielofunkcyjnego. Wsypuję kaszkę, cukier, cukier waniliowy, sól, imbir, wbijam jajko i miksuję na spójne ciasto (ono nie będzie miało gęstej konsystencji ale po ugotowaniu pulpeciki będą idealnie twarde). Dłonie posypuję mąką, nabieram ciasto i formuję zgrabne pulpeciki (wielkość powinna być podyktowana wiekiem dziecka, jeżeli dziecko jest małe - pulpeciki będą małe;)). Pulpeciki wrzucam delikatnie do gotującego się mleka (500ml) i gotuję przez parę minut. Wyciągam cedzakową łyżką. Podaję jeszcze ciepłe w ulubionej przez dziecko wersji. Pulpeciki z ryżu i kaszki są wyśmienite w połączeniu z dodatkiem owocowym. U mnie sprawdziła się konfitura z czereśni z trawą cytrynową i wanilią. Polecam:)

 KONFITURA Z CZEREŚNI Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ I WANILIĄ
(Proporcje na 4 słoiki o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 2 kg czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- łodyga trawy cytrynowej,
- 500g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, trawą cytrynową na średnim grzaniu (z trawy cytrynowej odcinam końcówkę oraz liście, ściągam wierzchnią warstwę, trzonkiem noża lekko ugniatam, w czasie gotowania uwolnią się olejki eteryczne). Gdy konfitura zgęstnieje wsypuję cukier waniliowy - dokładnie mieszam. Zakręcam grzanie i napełniam gorącą konfiturą czyste, wyparzone słoiki, natychmiast zamykam i pozostawiam na kilkanaście minut do góry dnem.
MÓJ KOMENTARZ
Tak przygotowywana konfitura zdecydowanie zmniejszy objętość podczas smażenia ale wynagrodzi swoim smakiem. Czas oczekiwania na odpowiednią konsystencję konfitury (podczas smażenia) wyniósł u mnie ok. 80 minut.


KONFITURA Z CZEREŚNI - SŁODKI RARYTAS
(Proporcje na 2 słoiczki o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 500g czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 100g cukru,
- 100g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- 100g rodzynek,
- 3 krople aromatu rumowego (ma wzbogacić smak, nie zdominować).
WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, gdy zacznie gęstnieć dorzucam rodzynki i kontynuuję smażenie, na kilka minut przed końcem dokładam połamaną gorzką czekoladę i dodaję krople aromatu. Konfiturę mieszam do rozpuszczenia się czekolady. Zakręcam grzanie, przelewam do przygotowanego wcześniej naczynia i pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie konfitury z takiej proporcji składników zajmuje mi ok. 30 minut.
MÓJ KOMENTARZ
Konfitura z czereśni - słodki rarytas gości w moim domu od paru lat, przygotowuję ją do bieżącej konsumpcji z nie dużej proporcji składników a szkoda.... znika w expresowym tempie:) Polecam.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz