piątek, 28 czerwca 2013

FASOLKA SZPARAGOWA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ

SKŁADNIKI:
- 600g fasolki szparagowej,
- 200g młodej marchewki,
- 3/4 łyżeczki cukru,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 2 łyżki masła,
-3 - 4 łyżki db jakościowo bułki tartej,
- woda do warzyw.

WYKONANIE
Z fasolki odcinam końce, kroję na mniejsze kawałki, marchewkę obieram, kroję w słupki, w kostkę, lub talarki. Warzywa myję, następnie zalewam zimną wodą, wsypuje cukier, sól i gotuję na średnim grzaniu ok. 10 -15 minut. Zlewam wodę. Warzywa układam na półmisku. W osobnym rondelku lub na patelni roztapiam masło, wsypuje bułkę tartą i robię tzw. zasmażkę, polewam warzywa. Można doprawić solą i pieprzem kolorowym. Podaję jako dodatek do obiadu lub w wersji solo.

SMACZNEGO!

1 komentarz: