czwartek, 13 czerwca 2013

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA OTRĘBOWYM SPODZIE

(Proporcje na formę o średnicy 24 cm)

SKŁADNIKI NA OTRĘBOWY SPÓD
- 100g rurek waflowych,
- 50g otrąb pszennych,
- 100g masła.
DODATKOWO
- 300g świeżych truskawek (pozbawionych szypułek, opłukanych, pokrojonych w grube plasterki , odsączonych z wody na papierowym ręczniku).
Przygotowuję formę do pieczenia. Wszystkie składniki umieszczam w robocie wielofunkcyjnym (poza 300g truskawek!) zamykam i mieszam na jednolitą masę. Wykładam na dno formy, dociskam do dna łyżką.
Na otrębowym spodzie układam plasterki truskawek. Dno ma być zakryte truskawkami.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 200g cukru,
- 4 duże jajka,
- 40ml oliwy z oliwek lub oleju,
- cukier waniliowy (16g),
- 1 galaretka o smaku truskawkowym (np. WINIARY).
Do miski wbijam całe jajka, wsypuję cukier i cukier waniliowy, wlewam oliwę/olej - miksuję. Gdy wszystkie składniki osiągną idealne połączenie, dodaję stopniowo zmielony twaróg i na małych obrotach wspomagam się mikserem lub mieszam specjalną łyżką do ciast, następnie wsypuję galaretkę - ponownie mieszam. Masę serową wykładam na truskawki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 minut. Po upieczeniu zostawiam do całkowitego wystygnięcia.

SKŁADNIKI NA MUS TRUSKAWKOWY
- 600g świeżych truskawek (pozbawionych szypułek, opłukanych),
- 60g cukru,
- 4 łyżki żelatyny + 90 ml gorącej wody (nie wrzącej)
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do przestygnięcia. Truskawki wrzucam do pojemnika blendera, wsypuję cukier - miksuję. Wlewam zimną żelatynę i ponownie miksuję do połączenia składników. Lekko tężejący mus truskawkowy wylewam na zimny sernik pokrywając w ten sposób wierzch ciasta. Wstawiam do lodówki do stężenia musu. Podaję.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...